Special 4s
Whiskypakketten

Soorten whisk(e)y

 Schotse whisky

Schotse whisky kan opgedeeld worden in vier soorten:

  1. Single Grain
    Single grain whisky is een onbekendere soort whisky. 'Single' betekent dat het van één distilleerderij komt en 'Grain' wil zeggen dat er mais, rogge en/of tarwe gebruikt is. Graan whisky is goedkoper en makkelijker te produceren doordat deze soorten graan niet gemout te hoeven worden en er vaak gebruik wordt gemaakt van een efficiëntere column still. Het wordt vooral gebruikt als basis voor Blended Scotch maar door een goede rijping kan er soms hele mooie whisky ontstaan die dan gebotteld wordt als Single Grain whisky.
  2. Single Malt
    Single Malt is de geliefde whisky van de meeste whiskydrinkers, 'Single' betekent hier weer één distilleerderij en 'Malt' betekent dat de whisky is gemaakt van 100% gemouten gerst. Single Malt moet gemaakt worden in een Pot Still, deze ketels zijn eigenlijk minder efficiënt in het filteren van de alcohol, waardoor er juist meer "smaak" overblijft.
  3. Blended Malt
    Blended Malt is een mix van Single Malts, dus alle whisky is van 100% gemouten gerst  en gemaakt in een pot still maar de whisky in de fles is afkomstig van meer dan één distilleerderij.
  4. Blended whisky of Blended Scotch
    Blended Scotch is de meest verkochte soort Schotse whisky. Over het algemeen is deze soort goedkoop, soepel en makkelijk te drinken en bedoeld voor het grote publiek maar er zijn ook zeker betere 'blends'. Het kan een mix zijn van meerdere graan en mout whisky's van verschillende distilleerderijen.

Alle Schotse whisky is tenminste drie jaar en één dag oud en elke druppel is zo oud als de leeftijd die op de fles staat. Staat er niks? Dan is het dus in ieder geval drie jaar en één dag oud. Het alcoholpercentage is tenminste 40% maar in het geval van de betere single malts vaak hoger (43% en 46% zijn veel gebruikt maar in het geval van cask strength vaak hoog in de 50%).


Ierse whiskey

Het eerst verschil tussen Schotse whisky en Ierse whiskey is de spelling: in Ierland wordt whiskey met een e geschreven. Ierland kent naast dezelfde stijlen van whiskey als Schotland ook een unieke soort: Single Pot Still. Deze soort whiskey lijkt op single malt: het komt van één distilleerderij en is gemaakt in een pot still maar er wordt ook gebruik gemaakt van ongemoute gerst in een poging goedkoper whiskey aan te kunnen bieden dan de concurrerende Schotse Single Malts.

Ierse whiskey wordt vaak drie maal gedistilleerd en is daardoor over het algemeen zachter en soepeler dan de meestal twee maal gedistilleerde Schotse whisky. Bovendien wordt turf zelden gebruikt in Ierland.


Amerikaanse whiskey

Ook in de Verenigde Staten wordt whiskey met een e geschreven, waarschijnlijk door de grote hoeveelheid Ierse immigranten. De twee belangrijkste soorten in de Verenigde Staten zijn bourbon en rye.

Bourbon is gemaakt van minimaal 51% mais en verder een combinatie van rogge, tarwe en mout. Door te variëren in de mash bill kan de smaak sterk variëren tussen bourbons. Een bourbon met rogge als tweede dominante graansoort is kruidiger dan een zogenaamde wheated bourbon, dat tarwe als tweede dominante graansoort heeft. Bourbon moet altijd gelagerd worden op nieuwe eiken vaten.

Rye lijkt op bourbon met het verschil dat in plaats van 51% mais er 51% rogge moet worden gebruikt. Verder wordt er ook hier gevarieerd in het gebruik van de overige granen en ook rye whiskey moet op nieuwe eiken vaten gelagerd worden.